Bank krediet registratie

Bank krediet registratie (BKR)

In Tiel wordt van elke persoon die een krediet afsluit in Nederland een dossier bijgehouden. Van zowat 11 miljoen gebruikers zijn kredieten geregistreerd. Deze dossiers kunnen opgevraagd worden door financiële instellingen om op die manier na te gaan als de klant al dan niet betalingsachterstanden heeft.

Als dit het geval is, is dit een gegronde reden om een kredietaanvraag af te wijzen. In principe is deze dienst dus een bescherming voor de consument, aangezien deze geen lening zal krijgen als er reden is om de aanvraag af te wijzen. Op die manier zal je later ook geen of niet meer schulden maken. Er worden zeer veel gegevens geregistreerd die betrekking hebben op leningen en kredieten. Van kredieten en leningen tot creditcards. Een uitzondering zijn de hypothecaire leningen, aangezien deze een zeer lange looptermijn hebben.

U staat geregistreerd bij het BKR

BKR GeldproblemenJaarlijks worden ongeveer 18 miljoen gebruikersgegevens opgevraagd. Op basis van deze gegevens kijkt de bank als ze de kredietaanvraag al dan niet goedkeuren. Iemand met hoge schulden zal dus geen lening kunnen krijgen terwijl iemand die geen enkele notitie heeft wellicht wel een goedkeuring zal krijgen. Aangezien elk krediet dat minimum drie maanden loopt wordt geregistreerd, kan de bank zeer snel een financieel overzicht van de kredietaanvrager opstellen. De geregistreerde gegevens zijn namelijk zo uitgebreid dat er normaliter geen fouten voorkomen door deze dienst. Denk bij deze gegevens onder andere aan de kredietsoort, de looptijd, het maandelijkse aflosbedrag en de datum waarop het krediet werd aangegaan.

Een BKR-registratie kan een nadelige effect hebben op de toekomst

Wanneer je een BKR-vermelding hebt, wilt dat wellicht zeggen dat je een betalingsachterstand hebt. Dit moet vermeld worden om de banken (en ook jijzelf) in de toekomst te beschermen. Het betekent echter niet dat je geen leningen of kredieten meer kan aanvragen. Vijf jaar na het voorval worden deze gegevens verwijderd en indien vroeger een lening nodig is, kan altijd een gemeentelijke kredietbank worden aangesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *